WAT IS RISO?

WAT IS RISO?

Riso, of Risoprint, is een duurzame druktechniek met karakter gemaakt met behulp van de Risograph stencilduplicator, wat resulteert in intens gekleurde prints. De Risograph zelf lijkt een beetje op een kopieerapparaat, maar werkt volgens dezelfde principes als zeefdruk! De machine print met inkten op basis van rijstolie. Net als bij zeefdruk wordt elke kleurlaag afzonderlijk bedrukt.

De risograph is een stencilmachine uit Japan van Riso Kagaku Corporation. De technologie van de risograph is door Riso ontwikkeld in de jaren 80. Met de risograph werd het mogelijk om op een machine stencils te maken én direct afdrukken te maken. Het doel van Riso was om zo efficiënt mogelijk informatie te kunnen verspreiden op bijvoorbeeld scholen en verenigingen. Veel kerken, scholen en kleine ondernemers hadden daarom een risograph staan. Hiermee kon zeer snel, in relatief hoge oplages drukwerk in eigen beheer gemaakt worden. De kans is groot dat je eens een blaadje in handen hebt gehad dat met de risograph is gedrukt.


Hoe werkt het?
De Risograph werkt door middel van stencils gemaakt van washipapier (masters) waarop een plastic coating is aangebracht. Na het doorsturen van het drukwerk wordt in de machine, op een nieuw stuk van de masterrol, een stencil gemaakt. Die plastic coating wordt waar de inkt moet worden doorgelaten, weggebrand. Daarna wordt de nieuwe master automatisch op de drum gespannen. Direct daarna kan er worden gedrukt.


Waarom Riso?
Risoprint is niet te vergelijken met offset, laser of inktjetdrukwerk. In plaats van heel precies in full color te drukken, drukt de risograph elke kleur apart – in feite zoals bij zeefdrukken. Omdat bij meerkleurig drukwerk het papier vaker door de machine gaat, ontstaan er telkens kleine imperfecties in de registratie en in de dekking. Deze kleine afwijkingen zijn voor veel liefhebbers juist de aanleiding om te kiezen voor Risoprint – omdat het het drukwerk charme, speelsheid en karakter geeft. Desalniettemin zijn wij perfectionisten en doen we wat we kunnen om sporen te voorkomen en zo precies mogelijk te drukken.

Bij meerdere kleurlagen met veel bedekking kunnen er ook sporen van de invoerwieltjes op het papier terecht komen. Door de maximale dekking in het midden van de lengte het papier te beperken en de kleurlaag met de meeste inkt als laatste te drukken, kan dit goed onder controle worden gehouden. Risoprint werkt erg goed voor illustraties, kaarten, posters enzovoorts. Maar ook foto’s kunnen in allerlei kleurprofielen bijzonder resultaat opleveren. Toch is Risoprint niet voor iedereen weggelegd en kan het voor sommigen teleurstellend zijn wanneer risoprint zijn eigenaardigheden toont. Wij geven je hier graag advies over als je twijfelt of jouw ontwerp geschikt is voor risoprint. Bekijk ook onze aanwijzingen bij het instellen van je bestanden en voorbeelden van door ons gedrukt werk.