WAT IS RISO PRINT?

WAT IS RISO PRINT?

Riso-print is een duurzame stencildruktechniek waarbij gebruik wordt gemaakt van de digitale duplicator van Riso Kagaku Corp. De duplicatortechnologie is, net als zijn voorganger de stencilmachine, gebaseerd op een stencilprinter. Het werkt volgens dezelfde principes als zeefdruk. Net als bij zeefdruk werkt risograph printen met aparte kleurlagen, maar is helemaal niet arbeidsintensief en volautomatisch. Doordat de inkten semi-transparant zijn, is er een groot scala aan kleurschakeringen mogelijk wanneer je ze mengt.

wat is riso print?

In augustus 1980 ontwikkelde de Riso Kagaku Corporation de eerste digitale duplicator. Met de risograph werd het mogelijk om stencils te maken en op dezelfde machine te printen. Riso ontwierp de machine om met hoge snelheid uitvoer van hoge kwaliteit in één kleur tegelijk te genereren. Veel kerken, scholen en kleine bedrijven hadden daarom een risograaf in dienst. Hierdoor was het mogelijk om zeer snel drukwerk in eigen huis te produceren, in relatief hoge oplages. De kans is groot dat je ooit een vel papier hebt vastgehouden waarop de risograph is bedrukt.


Hoe werkt het?

De Risograph werkt door middel van stencils gemaakt van washi papier (masters) waarop een plastic coating is aangebracht. Nadat je de printbestanden naar de printer hebt gestuurd, maakt de machine een sjabloon van een nieuw deel van de masterrol. De machine brandt de plastic coating weg waar de inkt doorheen moet. Daarna wordt de nieuwe master automatisch op de drum geplaatst. Daarna kun je direct beginnen met printen!

Je kunt een master maken van een scan- of computerbestand van een zwart-witversie van uw ontwerp. De risograph print alle zwarte delen van je ontwerp in de kleur van de drum die op dat moment in de machine zit. Het zal delen die grijs zijn afdrukken in een lichtere tint van die kleur. Voor een meerkleurig ontwerp verwisselen we de kleurendrum per kleurlaag om een nieuwe master van een andere zwart-witversie van uw ontwerp te maken.

wat is riso print?

Waarom Riso?

Hoewel de riso er niet voor is ontworpen, is het mogelijk om veel kleurlagen over elkaar heen te printen. Je kunt zelfs full color print nabootsen. Het papier gaat meerdere keren door de machine met meerkleurige afdrukken. Hierdoor ontstaan kleine onvolkomenheden in de inschrijving en in de dekking. Veel liefhebbers kiezen vanwege deze kleine afwijkingen voor risografie, omdat het het drukwerk charme, speelsheid en karakter geeft. Veel makers houden daarom van de riso.

Meerdere kleurlagen met veel dekking kunnen ook sporen van de invoerwielen op het papier achterlaten. Door de maximale dekking in het midden van het papier te beperken en de kleurlaag met de meeste inkt het laatst af te drukken, is dit goed te beheersen. Riso werkt heel goed voor illustraties, kaarten, posters enzovoort. Maar ook in allerlei kleurprofielen kunnen foto’s bijzondere resultaten opleveren. Risoprint is echter niet voor iedereen en het kan voor sommigen teleurstellend zijn als risoprint zijn eigenaardigheden laat zien. Wij adviseren u hier graag over als u niet zeker weet of uw ontwerp geschikt is voor risoprint. Bekijk ook onze instructies voor het opzetten van uw bestanden en voorbeelden van ons drukwerk.